By May 21, 2018 2 Comments Read More →

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Entry kali ini nak menceritakan 6 cara atasi rasa tak selesa ketika berpuasa.

Sudah tentunya kebanyakkan diantara kita yang berpuasa akan Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa. Terdapat 6 cara atasi rasa tak selesa ketika berpuasa untuk 6 jenis ketidakselesaan tersebut ialah  pedih ulu hati, sembelit, letih/lesu, sakit kepala, dehidrasi dan juga pertambahan berat badan.

 

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Terdapat 6 cara atasi rasa tak selesa ketika berpuasa, yang mana ia membantu anda untuk mengatasi agar anda kekal bertenaga sepanjang Ramadhan. 6 cara atasi tersebut ialah :

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Di dalam persekitaran sistem penghadaman kita mengandungi asid untuk menghadam dan memusnahkan bakteria. Rasa tak selesa ketika berpuasa (pehih ulu hati) berlaku apabila kita merasa lapar dan secara tidak langsung minda kita akan teringat pada makanan. Ini menyebabkan penghasilan asid perut. Cara mengelakkan ialah makan sederhanan tetpi kerap, elakkan makanan pedas dan berminyak serta mengurangkan pengambilan kafein.

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Kekurangan pengambilan air ketika berpuasa boleh menyebabkan sembelit. Jadi penting anda mengambil air yang mencukupi ketika bersahur dan berbuka bagi mengatasi rasa tak selesa ketika berpuasa.rasa tak selesa berpuasa

Minumlah air yang secukupnya

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Rasa letih/lesu berlaku adalah kerana kekurangan pengambilan nutrien dan tidur yang tidak berkualiti. Jadi rancang pemakanan yang sihat ketika sahur dan berbuka dengan mengambil makanan yang memberi tenaga.

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Sakit kepala pula berpunca dari ketidakcukupan makanan dan rehat yang tidak mencukup menyumbang kepada rasa tak selesa ketika berpuasa. Jadi kekalkan amalan diet yang sihat dan pastikan anda bangun ketika sahur.

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Ketika berpuasa, badan akan kehilangan elektrolit melalui pernafasan, perpeluhan dan pembungan air kencing. Ini akan menyebabkan dehidrasi dalam badan. Beradalah ditempat yang sejuk dan elakkan pendedahan berlebihan di tempat yang panas dan terbuka.

6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa

Pertambahan berat badan ketika bulan puasa adalah tidak mustahil. Ini adalah kerana kadar metabolisme badan menjadi rendah kerana kekurangan keperluan makanan di bulan Ramadhan. Walau bagaimanapun, pasti pengambilan air yang banyak ketika sahur dan berbuka serta kawal pemakanan dengan mengurangkan pengambilan makanan yang berminyak, bersantan, bergula dan bergaram.

CADANGAN SUPLEMEN SHAKLEE YANG PERLU KITA AMALKAN UNTUK MENGELAKKAN DARI RASA TAK SELESA BERPUASA DI BULAN RAMADHAN

Anda digalakkan mengambil suplemen yang bersesuai untuk meningkatkan kecergasan di bulan Ramadhan dengan nutrien yang sempurna untuk memastikan anda kekal bertenaga, aktif dan mempunyai sistem penghadaman yang sihat. Barulah rasa selesa berpuasa!

rasa tak selesa berpuasa

PROMO SEMPENA BULAN RAMADHAN 1-31 MAY 2018 | BUY 2 GET 10% OFF!!

rasa tak selesa berpuasa

Konsultansi PERCUMA

Harga MAMPU MILIK

PELUANG PERNIAGAAN bersama SHAKLEE

whatsapp-kami-sekarang-new

Link berkaitan :

Posted in: shaklee

About the Author:

2 Comments on "6 Cara Atasi Rasa Tak Selesa Ketika Berpuasa"

Trackback | Comments RSS Feed

Post a Comment