By March 3, 2017 0 Comments Read More →

Set Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps

Tahukah anda yang mana satu ketumbuhan antara Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps yang boleh menjadi Kanser Servik atau Kanser Ovari?

Apakah yang perlu anda lakukan sekiranya anda diagnosis menghidapi Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps?

Terdapat beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk kita mengenalpasti Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps yang boleh melindungi diri kita dari serangan kanser. Jadi kita perlu tahu perbezaan Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps. Ini kerana semua Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps boleh bertukar kepada menjadi kanser jika tidak dikesan dan dirawat awal.

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps

 

FIBROID

Fibroid biasanya berkembang didalam tisu Rahim yang dikenali sebagai lelomyomas atau myomas. Ia berbeza-beza dari segi bentuk, saiz dan kedudukan di dalam atau diluar tisu Rahim. Wanita yang berada di dalam golongan 30-40 tahun bersiko mendapat ketumbuhan fibroid.

Walaubagaimanapun, ketumbuhan fibroid sukar dikesan pada mulanya sehingga imbasan dibuat oleh doctor ketika hamil atau terdapat symptom-simptom tertentu seperti :

 • Mengalami pendarahan yang banyak dan berpanjangan ketika kedatangan haid
 • Wanita yang mengalami pendarahan pada masa sebelum hari yang sepatutnya kedatangan haid
 • Wanita yang mengalami senggugut yang teruk
 • Wanita yang mengalami sakit dalam perut semasa melakukan hubungan intim dengan suami
 • Wanita yang mengalami perut yang buncit, rasa tidak selesa pada obdemen atau rasa sakit kejang pada obdeman bawah
 • Wanita yang mengalami sembeli (akibat tekanan pada fibroid pada saluran najis) dan rasa kerap buang air kecil (akibat tekanan pada punci kencing)
 • Wanita yang sering mengalami keguguran dan mengalami masalah sukar untuk hamil.

Jika anda mengalami symptom-simptom berikut, digalakkan anda mendapatkan pemeriksaan doctor dengan segera supaya langkah seterusnya dapat diambil lebih awal.

Walaubagaimanapun Fibroid adalah ketumbuhan biasa yang mana ia bukanlah sejenis kanser  berbeza dengan Cyst dan Polyps. Namun begitu, jika simptom tersebut berlaku berterusan dan ia semakin kronik, maka perlu dirujuk dengan pakar.

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps

Nota penting : Tidak semestinya dengan membuat pembedahan membuang Fibroid akan menyebabkan anda  sukar untuk hamil kerana ia tidak melibatkan pembuangan rahim.

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps

CYST

Secara umumnya, cyst boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tidak kira lelaki ataupun perempuan di mana-mana bahagian tubuh badan termasuk dipermukaan kulit.

Namun begitu dalam kes Ovariant Cyst, ia boleh menjadi ketumbuhan yang menyakitkan dan boleh dianggap membahayakan. Cyst boleh terjadi pada ovari yg terbentuk seperti kantung-kantung yang terdiri daripada pepejal (dipenuhi cecair) dalam sistem pembiakan wanita. Wanita yang menghidapi cyst yang kecil akan mengalami sedikit kesakitan manakala cyst yang besar pula akan mengalami kesakitan yang agak teruk.

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps

Cyst tidak menyebabkan pendarahan yang melampau ketika haid berbanding polyps dan fibroid. Tetapi sekiranya cyst itu pecah dan kandungannya terbebas memasuki rongga-rongga badan boleh menyebabkan kanser, keracunan darah atau mungkin kehadiran penyakit yang lain.

Ketumbuhan Cyst, Fibroid dan Polyps

Ketumbuhan Cyst, Fibroid dan Polyps

POLYPS

Kehadiran polyps boleh di kesan di mana-mana bahagian badan yang mempunyai saluran darah. Di mana ia dijumpai di kolon, idung dan uterus.

Simptom Uterus Polyps ialah:

 • Mengalami haid tidak teratur
 • spotting (pendarahan ringan pada vagina) anda dua waktu haid
 • masalah ketidaksuburan
 • pendarahan vagina selepas fasa monopos

Uterus Polyps atau erti kata lain endometrium adalah ketumbuhan di lapisan dalam rahim. Ia boleh menolak dirinya ke dalam rongga dalam rahim atau boleh ditemui tumbuh dalam lapisan serviks. Polyps adalah sejenis ketumbuhan yang berbahaya yang mana ia boleh bertukar menjadi kanser terutamanya kepada wanita yang berumur atau yang sudah monopos.

Walaubagaimanapun Fibroid dan Polyps sukar dibezakan kerana ia kelihatan sama dalam ujian pengimejan dan keduanya boleh menyebabkan simptom seperti pendarahan haid yang teruk, kekejangan dan sakit perut. Untuk menentukan sifat sebenar ketumbuhan tersebut, doctor perlu mengambil sampel dan menghantar sampel tersebut ke pakar pathology untuk ujian lanjut. Kemudian barulah doctor boleh menentukan samada ketumbuhan itu perlu dibuang atau sebaliknya.

 Ketumbuhan Cyst, Fibroid dan Polyps

APA YANG PATUT ANDA BUAT SEKIRANYA ANDA MENGHIDAPI KETUMBUHAN INI

Walaupun ketumbuhan Fibroid, cyst dan polyps menyebabkan anda mengalami kesakitan yang agak serius, majoriti ketumbuhan ini masih boleh dirawat sekiranya anda bertindak segera sekiranya anda mengalami simptom-simptom yang telah di nyatakan di atas.

Segeralah merujuk kepada pakar yang berkaitan sebelum ketumbuhan Fibroid, cyst dan polyps berkembang menjadi tumor kanser.

Seperti yang kita semua tahu, kebanyakan penyakit yang terjadi sekarang ni disebabkan oleh radikal bebas yang merosakkan sel-sel badan kita. Radikal bebas ni datangnya dari pemakanan, ubatan, pencemaran, bahan kimia yang kita gunakan dan juga stress. Begitu jugalah terjadinya cyst dan fibroid ni. Selain tu, antara faktor utama cyst dan fibroid ni juga adalah disebabkan hormon di dalam badan tidak seimbang. 

BAGAIMANA SUPLEMEN SHAKLEE MEMBANTU ANDA

Selain membantu cyst dan fibroid mengecut, supplements ini juga membantu menghalangnya untuk menjadi lebih serius sperti risiko kanser dan juga mengelakkannya terjadi berulang lagi.

Ketumbuhan Cyst, Fibroid dan Polyps
Vitamin A (Carotomax)Vitamin CVitamin E merupakan vitamin antioksidan yang perlu untuk badan kita menentang radikal bebas dari terus menyerang dan merosakkan sel badan kita.

Vivix yang memang terkenal dengan keajaibannya, dirumuskan daripada anggur muscadine yang mengandungi antioksida yang sangat tinggi. Di mana ia dapat membantu memperbaiki sistem dalaman badan wanita. Juga membantu menghasilkan sel-sel tubuh yang sihat.

Link :

GLA Complex juga sangat membantu untuk masalah mereka yang mengalami masalah ketumbuhan fibroid, cyst dan polyps. Mengandungi asid lemak Omega 6 iaitu GLA membentuk hormon prostaglandin untuk mengawal hormon-hormon di dalam badan.

TESTIMONI

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps 1

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps 2

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps 3


Alfatihah. Salam takziah buat keluarga Arwah Ary Malik, semoga arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang soleh. Amin

PETALING JAYA: Selepas kira-kira setahun menderita penyakit kanser ovari, pengacara Ary Malik akhirnya menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 7.17 malam Selasa di Hospital Ampang dekat sini. Allahyarham meninggal dunia di sisi keluarga termasuk suami dan anak-anaknya selepas kira-kira 10 hari dirawat di hospital itu. Berita kematian tersebut disahkan oleh suami Allahyarham iaitu Shahrul Nizam Shaharuddin, 46.

Read more at : http://www.mstar.com.my/hiburan/berita-hiburan/2017/02/28/ary-malik-meninggal/


Jadi sekiranya anda menghadapi masalah ketumbuhan fibroid, cyst dan polyps, tidak salah sekiranya anda mencuba rawatan alternatif ini bagi mengelakkan dan mengurangkan masalah yang lebih berat seperti kanser serviks. Merawat lebih baik dari mengubati. Kita mencuba dan Allah SWT uh memberi segala keizinan. Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Set Cyst dan Fibroid, boleh hubungi Shiemz seperti no contact di bawah atau KLIK untuk ke set berkenaan.

(Ini adalah Harga Retail/Runcit. Walaubagaimanapun, anda disarankan untuk mendaftar sebagai AHLI SHAKLEE untuk mendapatkan harga yang mampu milik dalam masa yang sama anda mampu menjana income dengan Business Shaklee)

Ketumbuhan Fibroid, Cyst dan Polyps

Posted in: SET SHAKLEE, VIVIX

About the Author:

Post a Comment