By January 19, 2017 2 Comments Read More →

VIVIX Shaklee dan pesakit buah pinggang

MENGAPA PESAKIT BUAH PINGGANG MEMERLUKAN VIVIX SHAKLEE?

BAGAIMANA VIVIX SHAKLEE MEMBANTU PESAKIT BUAH PINGGANG MENJALANI KEHIDUPAN TANPA MELAKUKAN DIALISIS SEUMUR HIDUP

Kebanyakkan pesakit buah pinggang memilih VIVIX Shaklee sebagai rawatan alternatif untuk mengubati penyakit buah pinggang. Ini telah terbukti banyak testimoni pesakit buah pinggang menggunakan VIVIX Shaklee. 

vivix shaklee buah pinggang

Buah pinggang adalah satu organ yang sangat penting mempunyai pelbagai peranan untuk menyeimbangkan cecair tubuh badan kita dengan penapisan kekotoran (toksin) dan penyingkiran metabolit dan galian dari darah. Buah pinggang adalah organ berbentuk kacang lima, setiap orang ada dua buah pinggang dan berat setiap satu kira-kira 150 gram.

Dalam buah pinggang yang kecil ini berlaku proses penapisan darah untuk membuang semua bahan toksin melalui air kencing. Darah bersih akan dialirkan balik ke dalam badan.Bagi buah pinggang yang normal,terdapat sejenis penapis halus yang dipanggil glomeruli yang mana ianya berfungsi untuk menghalang albumin,iaitu sejenis protin,daripada keluar ke dalam air kencing.

Buah pinggang adalah satu organ yang sangat penting mempunyai pelbagai peranan untuk menyeimbangkan cecair tubuh badan kita dengan penapisan kekotoran (toksin) dan penyingkiran metabolit dan galian dari darah.

Terjadinya kerosakkan buahpinggang/keradangan ini kerana glomeruli atau penapis halus tadi telah pun rosak atau berlaku kebocoran.

Secara umumnya buah pinggang ada empat tugas utama, iaitu membuang cecair berlebihan dari badan; menuras darah (mengambil balik khasiat yang diperlukan dan membuang bahan tidak berguna); mengawal tekanan darah, kiraan sel darah merah dan jumlah mineral dalam badan serta mengekalkan tulang yang sihat.

Kegagalan buah pinggang atau ginjal berlaku tanpa disedari. Ia juga jarang menunjukkan sebarang gejala hinggalah buah pinggang tidak boleh berfungsi lagi. Pada ketika ini baru timbul pelbagai gejala tidak menyenangkan seperti kerap kencing pada tengah malam, cepat letih, kurang selera makan, kaki bengkak atau kencing berdarah.

Hanya pada peringkat inilah kebanyakan pesakit mula terasa ada sesuatu yang “tidak kena” dengan badan mereka. Apabila diperiksa, baru diketahui buah pinggang “organ penting untuk membersihkan darah” sudah rosak sepenuhnya.

Banyak perkara boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang, tetapi paling utama ialah kencing manis (diabetes mellitus) dan tekanan darah tinggi (hipertensi). Selain itu, penyakit darah yang merosakkan bahagian penuras buah pinggang dipanggil Glomerulonefritis, Sistemik Lupus Eritematosus (SLE), kehadiran batu karang dan jangkitan salur kencing juga boleh menyebabkan kegagalan ginjal.

vivix shaklee buah pinggang 2

8 TIPS MENJAGA BUAH PINGGANG

Tip #1 – Minum Air Mencukupi
Minuman yang diambil hendaklah melebihi dua liter sehari terutama orang yang bekerja kuat serta berpeluh dan cuba elakkan dari memakan kacang tanah, kacang putih dan segala kacang bergaram, buah-buahan jeruk kering seperti asam boi dan sebagainya.

Tip #2 – Elakkan Mi Segera
Memakan mi segera seperti mi maggi dan makanan rapu seperti twisties, chikadess, mi kuning dan roti canai memudahkan penyakit buah pinggang menyerang. Anda boleh gantikan mi kuning dengan spageti dan roti canai dengan capati dan tosei.

Tip #3 – Elakkan Minuman Berperisa Dan Lebihkan Minum Berjus
Minuman seperti nescafe, air sunquick, oren squash dan segala minuman berperisa juga perlu dielakkan kerana kandungan utama minuman ini mempunyai bahan kimia pewarna dan perisa. Minum teh di kedai juga wajar dielakkan kerana teh kedai adalah teh ‘recycle’ yang semata-mata dibuat dari bahan kimia pewarna dan perisa.

Sebaiknya amalkan minuman berjus yang di ‘blend’ sendiri seperti jus epal segar yang kaya dengan vitamin C untuk membersihkan buah pinggang.

Tip #4 – Kurangkan Coklat
Pengambilan coklat perlu diminimakan, contohnya pengambilan air milo boleh digantikan dengan horlick. Elakkan dari mengambil minuman bergas kerana ia mengandungi paras gula yang sangat merbahaya yang boleh mmerosakkan buah pinggang.

Tip #5 – Elakkan Ayam Daging dan Lebihkan Ikan Dalam Menu Harian
Kurangkan pengambilan ayam daging kerana mengandungi beta agonist dan pelbagai hormon penggemuk. Ayam ini dibesarkan diladang selama 31 hari sahaja akibat diberikan ubat-ubatan. Cuba gantikan dengan ayam kampung atau ayam dijual dipasar yang kulitnya berwarna kuning. Ayam ini tidak mengandungi ubat-ubatan terlarang.

Ataupun anda mengambil ikan yang tinggi kandungan Omega-3 seperti salmon, kembung dan sardine. Makan jenis ini mengandungi asid lemak yang baik untuk menjaga kesihatan buah pinggang.

Tip #6 – Kurangkan Makanan Tinggi Gula Dan Garam
Kurangkan pengambilan makanan sudah proses, tinggi kandungan gula dan garam. Sebaiknya lebihkan sayuran dan buahan.

Tip #7 – Elakkan Merokok
Merokok boleh mengakibatkan kerosakan buah pinggang termasuk juga kepada mereka yang terdedah kepada asap rokok. Elaklah merokok di tempat awam ataupun BERHENTI MEROKOK!

Tip #8 – Jalani Hidup Yang Aktif
Selain dari perkara di atas, menjalani kehidupan yang lebih sihat sangat diutamakan. Menjaga pemakanan disamping melakukan aktiviti kecergasan untuk mengelakkan obesiti yang boleh menyebabkan terkena pelbagai penyakit.

vivix shaklee buah pinggang 3

Tanda kerosakan buah pinggang, antara tanda yang perlu anda ambil berat ialah:

 • Rasa tidak selesa atau terbakar (sakit) ketika buang air kecil.
 • Air kencing bercampur darah.
 • Berlaku perubahan jadual membuang air kecil. Biasanya ia menjadi lebih kerap.
 • Sakit belakang.
 • Kerap buang air kecil pada tengah malam.
 • Kaki membengkak, khususnya di pergelangan kaki /bengkak pada mana-mana bahagian anggota tubuh badan.
 • Sekelip mata menjadi sembap dan ia berlarutan. Tanda ini lebih jelas pada waktu pagi.
 • Menjadi lemah atau berasa tidak bermaya yang melampau.
 • Rasa loya & muntah2 dgn kerap,tanpa ada sebab yg lain.

vivix shaklee buah pinggang 4

BAGAIMANA VIVIX BANTU RAWATAN SAKIT BUAH PINGGANG

Dari rujukan yang dibuat, terdapat 2 faktor yang kerap dikaitkan dengan penyakit buah pinggang iaitu

 • Keradangan sistemik
 • Tekanan oksidatif: ketidakseimbangan antara pengeluaran radikal bebas dan kapasiti antioksidan. Umpama tekanan oksidatif adalah seperti paku yang terbiar dan berkarat dengan sendirinya. Semakin lama karat akan melemahkan paku. Begitulah dengan buah pinggang. Tekanan oksidatif menyebabkan tisu buah pinggang semakin lemah dan ini dikaitkan dengan masalah buah pinggang.

Resveratrol dalam banyak kajian telah menunjukkan kesan yang baik termasuk:

 • Berperanan sebagai anti radang
 • Membantu meningkatkan pengeluaran enzim antioksidan

Secara spesifiknya, Vivix Shaklee dan Resveratrol dapat membantu pesakit buah pinggang melalui 7 cara:

 1. Antioksidan: mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nepron buah pinggang dan mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang.
 2. Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal
 3. Mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang
 4. Mengembangkan salur darah pada buah pinggang
 5. Mengurangkan proses lipid peroksida.
 6. Mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang
 7. Memberikan tenaga pada sel sekaligus pesakit buah pinggang akan merasa bertenaga

 

DARI TAHAP 4 BUAH PINGGANG KEPADA NORMAL DENGAN BANTUAN VIVIX

Bagi menunjukkan tahap kerosakan buah pinggang, kita merujuk kepada indekx GFR. GFR merujuk kepada Glomerular Filtration Rate. Berikut adalah jadual tahap GFR

Bagi perubatan, mereka hanya akan melaporkan tahap kondisi buah pinggang bawah 60 sebagai masalah buah pinggang. Maknanya kalau bawah 60 barulah dikategorikan sebagai penyakit buah pinggang. Tapi kalau pada tahap 2 (antara 60-89), mohon sangatlah kena hati-hati.

KOS DIALISIS VS KOS VIVIX

Tahukah anda kos dialisis bagi pesakit buah pinggang? Terdapat 2 jenis dialisis iaitu dialisis air atau dialisis darah.

Dialisis air: kos melibatkan RM2600 sebulan, kalau di hospital atau klinik kerajaan ditanggung sepenuhnya. Manakala;

Dialisis darah: percuma sahaja sekiranya dibuat di hospital. Tetapi memandangkan ia adalah sudah tentu anda terpaksa menunggu untuk membuat rawatan. Penghidap buah pinggang yang menjalani rawatan di swasta akan melibatkan kos rawatan sebanyak RM250 sekali dialisis dan perlu mengikuti rawatan 3 kali seminggu. Jadi kos rawatan sebulan menjadi RM 3000 juga. Mahal kan?

Kalau anda yang bekerja dengan kerajaan boleh tuntut semula dengan kerajaan, pekerja swasta pula boleh tuntut dengan SOCSO. Tapi kalau bekerja sendiri pula sudah tentu harus menanggung kos rawatan sepenuhnya sendiri. Walaupun ditanggung kerajaan pula, kos bagi 2 bulan pertama kena tanggung sendiri, mungkin sebab ada proses dalam kerajaan yang perlu diselesaikan dahulu.

Jadi, penyelesaian yang lain saya cadangkan anda mencuba mengambil VIVIX Shaklee sebagai satu rawatan alternatif untuk merawat Penyakit Buah Pinggang yang sedang anda alami. Untuk makluman anda kos VIVIX Shaklee hanya RM 503 (harga runcit) dan RM 403 (bagi harga ahli).

Apapun semuanya atas keizinan Allah SWT. kita mencuba yang terbaik. Apa salahnya kalau kita dapat rawatan alternatif lain yang terbaik selain membuat dialisis? Kalau ikut dari testimoni yang diperolehi bagi tempoh 6 bulan hingga setahun untuk ambil VIVIX Shaklee, Insya Allah ia akan membantu rawatan pesakit buah pinggang. Jadi kos rawatan dengan VIVIX Shaklee untuk 6 bulan hanya RM 2418 (harga ahli) jika diambil 1 botol sebulan. Lebih jimat dan anda akan nampak perubahan yang ketara. Saya tak kata VIVIX Shaklee boleh memulihkan penyakit buah pinggang, tetapi sekurang-kurangnya VIVIX Shaklee dapat membantu menurunkan tahap masalah buah pinggang dan mengelakkan anda daripada terus dialisis seumur hidup. In sha Allah.

ANTARA TESTIMONI PESAKIT BUAH PINGGANG

 

Walau apapun pilihan anda, Shiemz mendoakan kesihatan anda semakin baik. Pilihan adalah di tangan anda.
Sekiranya anda sangat-sangat berminat untuk mendapatkan VIVIX Shaklee setelah anda mengetahui kandungan dan nilai sebenar VIVIX Shaklee, anda boleh menghubungi Shiemz untuk mendapat VIVIX Shaklee dengan harga yang berpatutan. boleh hubungi Shiemz seperti contact number di bawah atau boleh terus order ➳ KLIK SINI
(Ini adalah Harga Retail/Runcit. Walaubagaimanapun, anda disarankan untuk mendaftar sebagai AHLI SHAKLEE untuk mendapatkan harga yang mampu milik dalam masa yang sama anda mampu menjana income dengan Business Shaklee)

BELI 2 / 6 BOTOL VIVIX SHAKLEE

PERCUMA KEAHLIAN SHAKLEE BERNILAI RM70.00
PERCUMA POS KE SELURUH MALAYSIA
DAPAT SEMULA BONUS TUNAI DARIPADA SHAKLEE
BERNILAI RM 34 (untuk 2 botol) & RM 241 belian 6 botol (percuma 1)
* Bimbingan dan tunjuk ajar
(panduan pemakanan dan panduan menjana pendapatan  melalui Shaklee)

PENJIMATAN HAMPIR RM300 & RM600 KESELURUHAN

Posted in: shaklee, VIVIX

About the Author:

2 Comments on "VIVIX Shaklee dan pesakit buah pinggang"

Trackback | Comments RSS Feed

 1. Zaini Zainal says:

  Salam

  Sy nak bertanya

  1. Mengambil vivix untuk buah pinggang hanya vivix sahaja atau perlu dgn tambahan lain lain supplement

  2. Ada tak kesan sampingan terutama healing time ? Kalau ada apa akan terjadi pd healing time tu dan berapa lama.

  3. Berdasarkan testimoni berapa lama masa diambil utk keberkesanan yea ?

  Terima kasih

Post a Comment