Kisah Kehidupan

INGATKAN ADAB ANAK DAN DUIT RAYA

INGATKAN ADAB ANAK DAN DUIT RAYA

Adab anak dan duit raya. Kalau Hari Raya mesti tak lupa dengan Duit Raya kan? Terutamanya anak-anak kita memang akan ingat pasal duit raya. Tak meriah hari raya tanpa duit raya. Tak gitu? Kadang-kadang kita ni lupa nak ajar anak dengan adab menerima duit raya. Tau sajalah anak-anak bila dapat duit raya, terlalu seronok dan […]

By June 11, 2018 0 Comments Read More →
Antara Adab dan Kesalahan Berhari Raya

Antara Adab dan Kesalahan Berhari Raya

Adab dan kesalahan berhari raya jangan diambil mudah. Eid Ul-Fitri atau Hari Raya Puasa adalah hari perayaan bagi semua umat Islam di atas kesyukuran dan nikmat yang Allah SWT anugerahkan kepada hambaNYA yang berjaya melakukan Rukun Islam yang ke 4 iaitu berpuasa di Bulan Ramadhan. Walau bagaimanapun menyambut Hari Raya haruslah berpandukan kepada Adab dan […]

By June 11, 2018 0 Comments Read More →
Cara Betul Pangkah Undi Semasa Pilihan Raya Umum (PRU)

Cara Betul Pangkah Undi Semasa Pilihan Raya Umum (PRU)

Cara betul Pangkah Undi semasa Pilihan Raya Umum (PRU) yang ke 14 Debaran 5 tahun sekali yang dinanti oleh semua rakyat Malaysia. Walaubagaimanapun satu perkara yang sangat dirisaukan oleh semua orang selain dari memilih calon yang tepat bagi menerajui pucuk pimpinan yang akan datang ialah cara betul pangkah undi semasa Pilihan Raya Umum (PRU) nanti. […]

Life Begin At Forty

Life Begin At Forty

Life Begin at FORTY? Apa yang selalu kita dengar tentang kenyataan ‘Life Begin At Forty’ adalah satu langkah kehidupan yang lebih enjoy. Yeke? Tapi kenyataannya ialah life begin at forty adalah satu kehidpan yang cukup matang dalam menempuh kehidupan, sudah merasai pahit manis asam garam sebuah kehidupan dan pastinya mereka yang telah menginjak ke usia […]

By March 20, 2018 0 Comments Read More →
My New Passion – Run!!

My New Passion – Run!!

Assalammualaikum WBT! Selamat pagi dan salam ceria buat semua rakan-rakan blogger yang dikasihi. Just nak sharing dengan korang, semalam Shiemz join Malaysia Women Marathon 2018 di Stadium Shah Alam dengan rakan Shiemz. Layan 5KM jer. Starting kan… Jangan gelojoh. Walaupun rajin juga Shiemz jogging tapi Shiemz selalunya layan 2.8KM jer dalam 26 minit macam tu.  

By March 13, 2018 0 Comments Read More →
Aktiviti Hujung Minggu Bersama Keluarga

Aktiviti Hujung Minggu Bersama Keluarga

Assalammualaikum WBT dan salam sejahtera bagi semua pengunjung ke blog Shiemz. Hari ni Shiemz nak story aktiviti hujung minggu bersama suami dan anak-anak baru nie. Baru nak update, kiranya macam throwback la. Hehe.. Sabtu baru nie selalunya kalau Sabtu, suami Shiemz ada aktiviti menganyuh basikal di Putrajaya Challenge Park (CPC), Putrajaya. Tapi memandangkan keadaan pagi […]

By January 18, 2018 0 Comments Read More →
Ear discharge atau cecairan kekuningan dari telinga

Ear discharge atau cecairan kekuningan dari telinga

Assalammualaikum WBT dan good morning untuk semua pengunjung ke Blog Shiemz. Hari nie Shiemz nak share sikit berkaitan masalah ear discharge atau cecairan kekuningan dari telinga anak ke-4 Shiemz baru-baru ini. Macamana boleh jadi ear discharge atau Cecairan kekuningan dari telinga? Dari apa yang Shiemz perhatikan, ear discharge @ cecairan kekuningan dari telinga nie berlaku […]

By January 17, 2018 0 Comments Read More →
Cara Hilangkan Kuning Bayi Selepas Kelahiran

Cara Hilangkan Kuning Bayi Selepas Kelahiran

Assalammualaikum WBT, salam sejahtera. Kali ini Shiem ingin berkongsi dengan anda tentang pengalaman dan cara hilangkan kuning bayi selepas kelahiran. Untuk pengetahuan semua, kesemua 4 orang anak Shiemz mengalami demam kuning. Cuma demam kuning mereka dalam kategori biasa (tidak teruk). Alhamdulillah. Tapi ia sangat mengundang kerisauan pada Shiem sepanjang tempoh 2 ke 3 minggu selepas kelahiran.     […]

By August 17, 2017 0 Comments Read More →
Pengalaman Bersalin – Overdue (41 Minggu)

Pengalaman Bersalin – Overdue (41 Minggu)

Assalammualaikum dan salam sejahtera bagi semua rakan blogger yang sudi menjengah ke Blog Shiemz. Shiemz doakan agar kalian semua dirahmati Allah SWT hendaknya. Amin. Kali ini Shiemz nak ambil peluang dan masa untuk update blog yang dah lama bersawang. hihi.. Nak bercerita tentang Pengalaman Bersalin Overdue dan melahirkan anak yang ke-4 kali ni memang lain […]

By August 4, 2017 0 Comments Read More →
Air Selusuh Terbaik Air Tangan Suami

Air Selusuh Terbaik Air Tangan Suami

Air selusuh merupakan air yang digunakan untuk memudahkan dan melancarkan wanita ketika hendak melahirkan anak. Samada ia berkesan atau tidak, Shiemz kurang pasti. Sebenarnya Shiemz sendiri belum pernah praktikkan amalan air selusuh ini dari anak pertama hingga anak yang ke tiga. Hanya bergantung kepada air zam-zam, kurma, air bunga kembang Fatimah dan GLA Shaklee sebagai […]

By March 21, 2017 0 Comments Read More →