By April 19, 2019 0 Comments Read More →

Sumber Protein Terbaik untuk Tubuh Anda

Mengapa Anda harus mengambil Sumber Protein Terbaik Shaklee dalam pemakanan harian anda?

Sebab anda perlu zat dari sumber protein terbaik dalam tubuh badan antaranya untuk membina dan memperbaiki otot, meningkatkan metabolisme untuk membakar lemak, mengurangkan rasa lapar dan membentuk tubuh lebih ‘firm’.

 

Ini 7 makanan yang bergizi dan kaya dengan protein untuk tubuh badan ialah :

 • Telur

Telur adalah salah satu makanan terbaik untuk otot kerana telur memiliki kadar protein yang sangat tinggi asid aminonya. Pilih telur omega-3, ok!

 • Ikan Tuna

Protein dalam ikan tuna cukup berkualita, dengan kandungan vitamin B dan antioksidan selenium dalam dagingnya yang baik untuk imunisasi tubuh.

 • Susu

Tidak perlu membeli skim milk hanya kerana anda takut gemuk tapi sebenarnya anda boleh memilih susu low fat yang lebih creamy dan mengandungi vitamin D.

 • Greek Yoghurt

Greek yoghurt yang anda boleh dapat di pasaraya mengandungi dua kali lebih banyak protein dari yoghurt biasa. Anda boleh dapat kalsium dan probiotik, si bakteria yang baik yang akan membantu pencernaan anda. Oh ya, pilihlah rasa biasa (plain) sebab yoghurt rasa buah biasanya mengandung tiga kali lebih banyak gula.

 • Dada Ayam

Daging ayam yang sering diambil oleh para bodybuilders ini mengandungi lebih banyak protein.

 • Kekacang

Siapa yang suka makan kekacang, dicadangkan ambil badam, gajus, pistachio, walnut sebagai kudapan kerana kekacang jenis ini mempunyai lemak yang sihat dan sumber protein yang baik.

 • Kacang Edamame

Kandungan protein, serat, vitamin dan mineral dalam kacang ‘kedelai hijau’ ini sangat bagus untuk anda.

3 JENIS SUMBER PROTEIN TERBAIK SHAKLEE YANG DIMINATI

Walaubagaimanapun, sekiranya kita sukar untuk mendapatkan sumber protein terbaik yang mana ia melibatkan kos pembelian yang tinggi, sukar mendapatkannya dan juga malas untuk menyediakan masakan,dalam Shaklee terdapat 3 jenis protein yang diminati oleh setiap peringkat umur. Antaranya Meal Shakes, Energizing Soy Protein (ESP) dan Cinch Shake. Setiap 3 jenis sumber protein terbaik Shaklee ini, mempunyai kebaikan masing-masing dan paling penting ia mudah disediakan!

Sebelum itu, marilah kita ketahui sumber protein terbaik Shaklee yang anda perlu dapat untuk keperluan harian anda.

Sumber Protein Terbaik

PERBANDINGAN ANTARA ESP, CHINCH SHAKE DAN JUGA MEALSHAKE

Sumber Protein Terbaik

No 1 : Apakah itu
Meal Shakes, Energizing Soy Protein (ESP) dan Cinch Shake?


Sumber Protein Terbaik adalah salah satu sumber utama pembekal tenaga kepada tubuh kita selain daripada karbohidrat dan lemak. Bagi anda yang sedang mengamalkan gaya hidup sihat terutamanya yang sedang berdiet, untuk mendapatkan tenaga anda perlu mengambil protein yang banyak supaya lemak yang telah dibakar pada otot kita dapat dibina dengan segera (tidak mengelebeh).

Sumber Protein Terbaik

No 2 : Siapa Yang Memerlukannya?

Selalunya pengambilan protein ini berkait dengan orang yang ingin menurunkan berat badan. Yang mana proses bersenam membantu untuk memecahkan lemak dan pengambilan protein pula membantu dalam membina otot badan. Walaubagaimana pun, setiap sumber protein terbaik Shaklee mempunyai kelebihan dan mengikut keperluan masing-masing. Contohnya untuk kecantikkan kulit, membanyakkan susu badan dan ada juga untuk keperluan tambahan untuk kanak-kanak yang sedang membesar.

 

Sumber Protein Terbaik

No 3 : Apakah Isi Kandungannya?

Untuk mendapat kesan yang optimum. setiap hari kita perlu tahu berapa jumlah protein yang diperlukan oleh tubuh kita.

Jom kira dulu berapa jumlah protein yang kita perlukan.

Berat dalam Kg x 0.8-1.7 gram/kg = protein gram

 Pakailah skala rendah (0.8) kalau anda dalam keadaan baik dan tidak banyak melakukan kegiatan atau bergerak contohnya jika anda bekerja di pejabat. Gunakan skala lebih tinggi (antara 1 hingga 1.7) jika anda dalam keadaan stress, hamil, dalam masa pemulihan dari sakit atau jika sering buat exercise atau workout untuk pembentukan otot.

Sumber Protein Terbaik

No 4 : Waktu Makan Yang Sesuai?

Pengambilan protein perlu konsisten setiap masa. Bukan sahaja sebelum dan selepas bersenam, bagaimana dengan 20 jam lain? Pastikan anda mencara makanan protein tinggi sekurang-kurangnya tiga kali sehari jika mahu memantapkan otot anda. Elak daripada mengharapkan minuman protein sahaja!

Sumber Protein Terbaik

No 5 : Petua

Perlukah saya mengamalkan pengambilan makanan tinggi sumber protein terbaik?

 

Tidak perlu !

 1. Amalkan gaya hidup sihat.
 2. Kurangkan pengambilan kalori harian dengan memilih makanan yang kurang berlemak.
 3. Pastikan pengambilan makanan seimbang iaitu dengan mengambil makanan daripada kumpulan makanan yang terdapat di dalam piramid makanan.
 4. Makanan seimbang perlu ada gabungan makanan seperti nasi, roti atau bijirin bersama-sama dengan sayur-sayuran dan buah-buahan.
 5. Pilihlah makanan berprotein yang kurang berlemak (lean) dalam jumlah yang disarankan.
 6. Lakukan senaman 3-5 kali setiap minggu.

CARA PENYEDIAAN ESP, CHINCH SHAKE DAN MEAL SHAKE

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Shiemz di no talian di bawah.

trusted SID

Konsultansi PERCUMA

Harga MAMPU MILIK

PELUANG PERNIAGAAN bersama SHAKLEE

Daftar Ahli Shaklee 1176644

Thanks for reading!!

Link berkaitan :

Posted in: Uncategorized

About the Author:

Post a Comment