By September 26, 2018 0 Comments Read More →

Demam campak chicken pox ada beza ke?

Masih confius samada anak kena demam campak Chicken Pox?
Sama ke demam campak dengan ‘Chicken Pox’ tu?

Nak bercerita pengalaman Hadzem kena Demam Campak Chicken Pox. Mula-mula ingat nyamuk gigit sebab ada 3,4 biji kat muka. Lama-lama macam banyak. Dalam hati berkata, kompom kena chicken pox! Agak mesti berjangkit dari taska. Sebab Kakngah ada cakap, kat taska ada budak kena Chicken Pox. Tapi bila ditanya dengan Ibu taska, katanya ada tapi dah lama.

demam campak chicken pox bola

So, no wonderlah Hadzem chicken pox. Walaupun anak kat taska tu dah 3,4 minggu lepas, tapi bakteria demam campak chicken pox tu bukan on the spot terus berjangkit. Akan ambil masa juga kan. Doktor Hospital Tawakal yang Hadzem warded pun cakap macam tu juga. Mama bertabah aje lah. Nasib baik tak teruk sangat.

demam campak demam campak

Lepas je Hadzem baik dari chicken pox, ramai parent yang bagitahu anaknya kena campak juga. Berjangkit-jangkit 2,3 orang. I said that! Apepun alhamdulillah.. Masa kecik nie dah kena chicken pox. So nanti besar dah tak kena lagi. Tapi betul ke? Hehe

Shiemz masih confius lagi samada demam dan Chicken Pox nie adalah penyakit yang sama atau berlainan. Sebab ada doktor cakap, sama tapi berbeza ejaan. Ada yang kata demam campak macam cacar air dan chicken pox hanya keluar rashes. Herm.. Mama pening…. So mama pun google la ape berbezaan kedua-dua penyakit wabak nie. So, bila tengok pada simptom dan rashes yang tumbuh di badan dan muka lebih kepada chicken pox.

demam campak chicken pox

Kalau anak anda yang baru lahir dan masih bayi bawah 1 tahun, cepat-cepat rujuk ke hospital atau klinik sebab risiko pada mereka agak tinggi. Bayi yang masih kecil nie tahap imunisasi mereka masih belum kuat. Takut nanti akan memberi infection lain pula.

Kalau yang belum kena chicken pox, korang boleh dapatkan vaksin varicella. Cuma kalua yang checkup dekat Klinik Kesihata, suntikan vaksin bagi chickenpox tidak dimasukkan sebagai suntikan vaksin.Korang kena juga dapatkan injection kat mana-mana klinik/hospital swasta yang provide.

Campak pula, memang vaksin MMR (Measles, Mumps and Rubella) memang diberikan pada bayi berusia pada usia 12 bulan dan kemudian ketika berumur 7 tahun.

CARA RAWATAN

Rawatan sama je untuk kedua jenis penyakit. Memang tak ada ubat specific pun. Cuma kalau demam ambil paracetamol untuk kurangkan panas, calamine losyen untuk di sapu pada badan dan ubat antiviral untuk kurangkan jangkitan samada dalam bentul cream atau dalam bentuk cecair untuk dimakan. Pendek kata pergilah ke hospital untuk dapatkan pengesahan dan rawatan.

Bagi kakitangan awam, surat pengesahan demam campak chicken pox tu penting supaya korang boleh dapatkan Cuti Kuarantin selama 5 hari mengikut Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2016 Kemudahan Cuti Kuarantin.

Rawatan traditional korang boleh dapatkan daun semambu untuk kurangkan gatal. Samada korang blend dan sapu pada keseluruhan badan yang ada rashes atau boleh letak daun-daun semambu di bawah alas tidur.

demam campak chicken pox demam campak chicken pox

Selain dari tu, Shiemz juga gunakan BASIC H dan HERBAL BLEND Shaklee untuk mempercepatkan penyembuhan, menghilangkan parut dan mengurangkan keradangan pada kulit.  Kalau anak korang kena demam campak chicken pox ke, rashes ke, HFMD ke.. memang sesuai diamalkan. Cepat betul baik. Alhamdulillah….

demam campak chicken pox

Memang cepat kering segala rashes yang ada kat muka ngan badan Hadzem. Alhamdulillah… Tinggal kesan parut jer… Lega mama bila Hadzem dah baik… 2 minggu mama bercuti jaga Hadzem supaya tidak ke taska, takut berjangkit dengan orang lain. Hadzem pun sepanjang kena demam campak chicken pox, tak banyak ragam malah bertambah-tambah la manjanya bila dapat berkepit dengan mama. Haha… Suka la tak pegi taska!

demam campak chicken pox

Dalam tempoh Hadzem kena chicken pox tu, dia diserang demam, selsema batuk berkahak pula. Sekali kena batuk, memang akan berkahak. Dah 2,3 kali ke klinik ambil neubeliser untuk cairkan kahak. Sampai kali ke 3 ambil neubeliser, doktor Poliklinik Mediprima cadangkan supaya Hadzem dirujuk ke hospital. Sebab dada dia dah berombak-ombak walaupun dia masih aktif bermain lagi.

demam campak chicken pox 3 demam campak chicken pox 3

Lepas je dapat referral letter terus bawa Hadzem ke Tawakal Hospital. kenapa Hospital Tawakal? Hehe… Selama ini dah beberapa kali check up dan warded, memang selesa warded kat Hospital Tawakal. Layanan memang terbaik, invironment pun best dan yang paling penting 15 minit je dari rumah. Anak-anak pun boleh tumpang tidur sekali kat Hospital. Papa nak datang melawat pun anytime. Yang palinggggg….best ialah boleh order makan. Itu yang paling best. Hehe..

demam campak chicken pox
Sampai je kat Hospital Tawakal, kami terus ke emergency untuk dapatkan GL dari company husband untuk proceed proses seterusnya. Bila dah dapat, bawa Hadzem jumpa dengan doktor. Doktor check dan doc cakap masih ada bunyi high-pitched kat paru-paru dia. So, doktor minta Hadzem di Xray untuk lihat condition paru-paru Hadzem. Lepas Xray doktor tengok hasil Xray Hadzem, memang ada jangkitan pada paru-paru sebelah kanan Hadzem. Doktor cadangkan Hadzem warded dan dipantau dengan lebih detail.

demam campak chicken poxNampak tak jangkitan paru-paru sebelah kanan Hadzem. Tapi tak la kritikal mana cuma sebelum kritikal, baik la kita rawat kan…

demam campak chicken pox

demam campak chicken poxFirst neubeliser di Hospital Tawakal. Lepas Neubeliser, kena insert branula pula. Adeih.. Sendu hati mama bila dengar terikan si kenit nie. Tapi mama bertabah ajelah. Janji anak mama sihat. Hehe.. bagi yang tak tahu apa itu BRANULA. Branula atau dikenali sebagai Cannula. Tetapi biasanya medical staff selalu sebut ‘Set line/Insert line/insert branula’. Kalau orang awam macam kita nie biasanya kita sebut ‘cucuk, masukkan jarum’. Hehe


demam campak chicken poxKesian anak mama kan. Tapi mama tahu Hadzem kuat. 
Bermulah episod malam itu (warded). Sepanjang 5H4M warded di Hospital Tawakal, apa treatment yang doktor bagi untuk mengurangkan batuk berkahak / bronkitis atau brochospasm (jangkitan paru-paru)? Antaranya ialah :

  • Hadzem dimasukkan air
  • diberi antibiotik
  • diberi neubeliser setiap 4 jam sekali
  • diberi tepukan fisioterapi (percussion) beberapa kali untuk longgarkan kahak Hadzem
  • sedut kahak melalui hidung dan mulut beberapa kali sekiranya perlu

demam campak chicken pox demam campak chicken pox demam campak chicken pox demam campak chicken poxdemam campak chicken pox 17 demam campak chicken poxAlhamdulillah, Hadzem sangat behave malah tak nampak macam orang sakit pun. Haha… Sangat aktif! Chicken pox Hadzem pun kering dengan cepat, mungkin efffect daripada antibiotik, air yang dimasukkan ke badan Hadzem dan mama hari-hari sapu Herbal Blend kat badan Hadzem kot. Mama sangat lega…Yang paling penting, Hadzem warded dalam situasi mama sedang bercuti kuarantin (demam campak Chicken Pox). Jadi, jimatlah cuti mama. Tak perlu mama habiskan Cuti rehat. Bijak..Bijak..Haha…

demam campak chicken pox demam campak chicken pox

Alhamdulillah, 5H4M mama dan Hadzem tempuh situasi dengan penuh sabar dan tenang. Hadzem sentiasa dipantau nurse dan doktor. Tidur dengan nyenyak. Sampailah Hadzem betul-betul sihat. Sekarang mama dah happy dah sebab semua anak-anak mama dah kena demam campak chicken pox. Harap-harap badan masing-masing dah imun. Ditambah pula dengan pengambilan nutrisi tambahan seperti Vitamin C, Zink, Garlic dan Nutriferon. In sha Allah boleh jadi Imun Booster untuk anak-anak.
demam campak chicken pox

CARA PEMBELIAN

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan VIVIX Shaklee, boleh hubungi Shiemz dengan kadar segera.

tanda, punca dan cara mengatasi penyakit Vertigo Contact Number Shiemz

(Ini adalah Harga Retail/Runcit. Walaubagaimanapun, anda disarankan untuk mendaftar sebagai AHLI SHAKLEE untuk mendapatkan harga yang mampu milik dalam masa yang sama anda mampu menjana income dengan Business Shaklee)

tanda, punca dan cara mengatasi penyakit Vertigo

Konsultansi PERCUMA

Harga MAMPU MILIK

PELUANG PERNIAGAAN bersama SHAKLEE

Thanks for reading!!

Related Post

Posted in: shaklee

About the Author:

Post a Comment