By May 10, 2018 0 Comments Read More →

Sahur Ibu Menyusu untuk kekal bertenaga dan susu meriah!

Berpuasa, kekal bertenaga, susu tetap meriah! Inilah sahur ibu menyusu!

Bulan Ramadhan bakal tiba tak lama lagi. Apa persediaan kita selain dari segi fizikal dan mental serta amalan kerohanian kita terutamanya bagi golongan ibu-ibu yang masih menyusukan anak? Sahur ibu menyusu sangat penting agar si ibu berpuasa terus kekal bertenaga tetapi susu tetap meriah. Ibu menyusu wajib mengambil makanan yang berzat ketika bersahur. Jangan skip sahur malah disarankan untuk mengambil suplemen sebagai makanan tambahan agar badan si ibu tidak letih, lesu dan susu berada dalam kadar yang sepatutnya dan tidak berlaku dehidration.

sahur ibu menyusu

Walaubagaimanapun menurut Imam Syafie, rukhsah puasa yakni kelonggaran untuk berbuka puasa kepada ibu menyusu (sama seperti ibu hamil) ada dua sebab:-
  1. Risau tentang keselamatan dirinya
  2. Risau tentang keselamatan anaknya
Dari Anas R.A.: “Rasulullah S.A.W bersabda ‘Sesungguhnya Allah SWT telah mengangkat puasa orang yang bermusafir (bole berbuka) dan telah mengurangkan solatnya (qasar), dan diangkat puasa(boleh berbuka) orang yang hamil dan menyusukan anaknya.”

 

Sahur Ibu Menyusu

Set Ramadhan bertujuan untuk bantu sahur ibu menyusu. Dimana dengan pengambilan Set Ramadhan Sahur ibu menyusu secara konsisten membantu ibu-ibu menyusu sentiasa bertenaga dan mampu menghasilkan kuantiti susu yang sama. Malah ibu-ibu akan kelihatan cergas walaupun anak kerap menyusu.

Antara 3 jenis suplemen tambahan yang diperlukan untuk sahur ibu menyusu. 3 gabungan yang cukup mantap melengkapi nutrisi yang diperlukan bagi ibu menyusu ketika sahur. Ketiga-tiga suplemen tambahan ini mempunyai power tersendiri.

ESP SHAKLEE

  • ESP yang rendah GI, memberikan tenaga dan membantu ibu menyusu kenyang lebih lama
  • Bantu kekal bertenaga sepanjang hari
  • Dengan pengambilan makanan berprotein tinggi di waktu sahur, boleh membantu mengurangkan rasa lapar kerana kadar pencernaan dan penyerapan protein adalah lebih lama berbanding makanan tinggi karbohidrat.
  • Membantu menyerap kolesterol, mencantikkan kulit serta menganjalkan payudara kerana kandungan protein yang baik.
  • Terdapat kalsium dan protein yang baik di dalam ESP, susu ibu dapat dihasilkan walaupun ketika ibu menyusu berpuasa

MEALSHAKES SHAKLEE

  • Penuh dengan vitamin dan mineral yang diperlukan oleh tubuh
  • Ia berperisa vanilla yang pasti tidak muak
  • Ia membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 jenis vitamin dan mineral yang penting.
  • Kaya dengan kalsium dan serat yang membantu mengatasi masalah sembelit ketika berpuasa.
  • Memberi sumber vitamin lengkap untuk keperluan harian yang tidak dapat dipenuhi semasa berbuka dan sahur.

PERFORMANCE DRINK SHAKLEE

  • Performance Drink adalah rumusan ekslusif Opticarb memberikan ibu menyusu karbohidrat bagi daya ketahanan dan elektrolit bagi penghidratan semula dengan segera.
  • Performance Drink membantu mengelakkan dehidrasi dan memastikan keseimbangan elektrolit badan.
  • Rasa oren yang menyegarkan!
  • Bantu mengelakkan dehidrasi.
  • Mengawal paras cecair di dalam badan sepanjang berpuasa.

4 Tips Mudah Untuk Ibu Berpuasa Sambil Menyusu Badan Tanpa Perlu Ganti Puasa

1. Sahur ibu menyusu perlu memahami konsep ‘supply’ and ‘demand’

Iaitu konsep susu badan secara berterusan. Tidak kira samada anda menyusu badan secara terus ke bayi (direct feeding) ataupun perlu mengepam di tempat kerja (pumping).

Perlu ada jadual mengepam dan perlu ikut jadual seperti biasa (bukan waktu berpuasa). Jangan skip! Walaupun nampak susu semakin berkurangan tetapi teruskan seperti biasa.

Susu badan seperti kilang. Ada shif. Kalau 1 shif (jadual pump) tak jalan, macamana kilang tu nak cukupkan production dan nak capai KPI kan. Pastikan ada jadual mengepam dan follow jadual tersebut setiap hari TANPA GAGAL!

Contoh Shiem bg jadual pam shiem :

7 pagi tandem
-Direct Feed-
11 pagi
-Direct Feed-
3 ptg
-Direct Feed-
8 malam
-Direct Feed-
9 buat tandem

Susu ibu mcm kilang susu. Ade pekerja (prolaktin). Setiap pekerja ada shif. Kalau kita skip shif seumpama kita anggap pekerja tu hilang pekerjaan. Lama2 production kilang merundum.

Setiap sesi tu buat 30 minit (15 minit express, 15 min stimulation) dan pilih 1-2 sesi buat EXTRA 30 minit lagi (stimulation ONLY). Pendek kata buat OT.

So tak perlu kita nak buat power pumping tgh2 malam. Just follow the sistem je.

Sistem TANGKI SUSU (KOSONGKAN BREAST)

  • 3x pam SUSU AKAN DROP
  • 4x pam SUSU AKAN MAINTAIN
  • 5x pam SUSU AKAN NAIK
  • 6x pam SUSU TERPAKSA NAIK

Badan kita memerlukan signal (isyarat) iaitu meransang puting susu untuk dihantar ke otak bagi menghasilkan susu badan. Jika tiada signal, otak beranggapan badan tidak perlu hasilkan susu dan susu kan kering secara perlahan-lahan.

2. Minum air suam kosong yang cukup

Walaupun tidak menyusu badan, baik lelaki mahupun wanita, wajib ambil air suam kosong yang secukupnya setiap hari iaitu minimum 3 liter (8 gelas). Sebab badan kita sangat mudah dehidration terutamanya bagi ibu menyusu.

Tetapi elakkan pengambilan minuman yang mengandungi banyak gula seperti air bikarbonat. Sama juga halnya dengan minuman berkafein. Sebab air bikarbonat dan berkafein mengandungi kadar gula yang tinggi.

Cara mudah untuk pastikan minum air suam kosong secukup adalah seperti berikut:

3. Elak tertekan (stress)

Stress sangat mempengaruhi kepada penghasilan susu. jadi sekiranya anda berada di dalam keadaan stress, cuba elakkan dengan menarik nafas sedalam-dalamnya ataupun keluar dari zon stress tersebut.

Penghasilan susu badan berkaitrapat dengan hormon badan. Pendek kata supply dan demand mempengaruhi sistem hormon badan bagi ibu menyusu. Begitu juga dengan stress, saling berkaitan.

4. Ambil suplemen (Makanan Tambahan)

Sebab apa ibu menyusu wajib mengambil suplemen? Sebab membantu mencukupkan keperluan nutrisi. Selain dari itu ia juga boleh membantu anda rasa kenyang dan bertenaga dengan lebih lama.

 

Sahur Ibu Menyusu

 

Walaubagaimana pun, dalam Islam setiap ibu yang menyusukan anak ataupun hamil dibolehkan berbuka puasa sebagai satu bentuk keringanan yang ditawarkan. Tetapi perlu ada sebab mengapa diberikan pilihan untuk berbuka kerana ia mempengaruhi cara penggantian hari berpuasa yang ditinggalkan.

Sebab itulah, setiap wanita yang menyusukan bayi ataupun hamil perlu memahami perkara- perkara yang bersangkutan dengan pengurusan berpuasa iaitu bila keharusan untuk berbuka dan kesannya dari segi qadha’ dan fidyah.

Jadi, bagi mengelakkan anda sebagai ibu menyusu mengalami masalah dehidration, sembelit dan kelaparan/dahaga ketika berpuasa, boleh contact Shiemz untuk mendapatkan penerangan yang jelas tentang permasalahan penyusuan dan untuk mendapatkan suplemen Set Ramadhan dengan mudah dan cepat.

Konsultansi PERCUMA

Harga MAMPU MILIK

PELUANG PERNIAGAAN bersama SHAKLEE

sahur ibu menyusu

whatsapp-kami-sekarang-new

Link berkaitan :

Fungsi Set Hamil, Menyusu dan Berpantang

Set Ramadhan Sahur Ibu Menyusu

Related Post

About the Author:

Post a Comment