By November 4, 2016 2 Comments Read More →

Kenali Tekanan Darah Tinggi (Hypertension)

Tekanan Darah Tinggi (Hypertension) adalah peredaran darah yang disebabkan oleh denyutan jantung  semasa tekanan yang dikenakan terhadap pembuluh arteri.

Jangan ambil mudah bagi mereka yang menghidapi penyakit tekanan darah tinggi (hypertension) yang mana ia boleh membahayakan nyawa seseorang jika diambil mudah.

Tekanan Darah Tinggi Badan

Tekanan darah tinggi (hypertension) berlaku apabila tekanan darah meningkat naik secara tiba-tiba. Mereka yang mempunyai  tiga bacaan tekanan darah tinggi melebihi 140/90 mmHg semasa berehat dijangka mempunyai tekanan darah tinggi. Tekanan darah berubah-ubah mengikut keadaan keperluan badan. Apabila pemeriksaaan darah dibuat dan didapati tekanan darah tinggi (hypertension), pemeriksaan berulang kali akan dibuat bagi menentukan kadar tekanan darah yang sebenarnya.

Bacaan Tekanan Darah Tinggi 2

Masa yang paling baik untuk mengukur tekanan darah adalah semasa anda rehat dan dalam keadaan duduk atau baring.

Terdapat dua ukuran iaitu 120 /80 mmHg (lelaki) manakala 110/70 mmHg (wanita). Tekanan darah biasanya diukur seperti berikut :

♦ Nombor atas (120) adalah tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung. Dikenali sebagai tekanan sistolik.
♦ Nombor bawah (80) adalah tekanan semasa jantung berehat di antara pengepaman. Dikenali sebagai tekanan diastolik.

Tekanan Darah Tinggi

Sekiranya mereka yang mengalami tekanan darah tinggi (hypertension) tidak mendapat pemeriksaan secara teratur, kemungkinan masalah tekanan darah tinggi boleh menjadi lebih kronik sehingga menyebabkan kematian.

Sebenarnya penyakit inilah yang menyebabkan jantung mereka berkerja lebih keras sehingga menyebabkan kerosakan kepada pembuluh darah jantung, ginjal otak dan juga mata. Secara tidak langsung serangan stroke dan serangan jantung (heart attack) akan berlaku secara tiba-tiba.

Tekanan Darah Tinggi Hypertension

CIRI-CIRI MEREKA YANG MENGHADAPI TEKANAN DARAH TINGGI (HYPERTENSION)

 • Kerap sakit kepala
 • Rasa nyeri di bahagian tengkuk
 • Tiba-tiba penglihatan bergerak-gerak seperti ingin jatuh (vertigo)
 • Dada berdebar-debar disebabkan oleh denyutan jantung yang terlalu cepat
 • Telinga berdengung

TEKANAN DARAH TINGGI (HYPERTENSION) TERDAPAT 2 JENIS

 • Tekanan darah Primary

Tekanan darah Primary adalah satu keadaan terjadi kerana faktor gaya hidup yang kurang sihat dan jugak faktor umur. Tiada pengawalan pemakanan sehingga menyebabkan berlebihan berat badan (obes) adalah salah satu penyebab terjadinya tekanan darah tinggi (hypertension).

Begitu juga bagi mereka yang jarang bersenam dan tidak aktif penyumbang kepada tekanan darah tinggi (hypertension) selari dengan peningkatan usia seseorang.

 • Tekanan darah Secondary

Tekanan darah Secondary pula adalah satu keadaan di mana terjadinya peningkatan tekanan darah tinggi (hypertension) akibat faktor penyakit lain seperti kegagalan fungsi jantung, ginjal ataupun kegagalan sisten hormon badan.

Manakala bagi ibu mengandung, tekanan darah meningkat ketika kehamilan berusia 20 minggu terutama bagi mereka yang mempunyai sejarah tekanan darah sebelum mengandung.

Penggunaan ubat-ubatan yang berkaitan hormon atau ubat anti radang (anti-inflammasi) secara berterusan dapat meningkatkan tekanan darah seseorang.

Selain itu, perokok jugak berpotensi mendapat tekanan darah kerana terdapat nikotin di dalam rokok. Begitu juga bagi mereka yang suka minum minuman beralkohol. Beringatlah!

Link berkaitan :

Tekanan Darah Tinggi Jom Sihat

TIPS TURUNKAN TEKANAN DARAH TINGGI (HYPERTENSION)

 • Monitor tekanan darah setiap hari

Sentiasa membaut pemeriksaan kesihatan di mana-mana klinik kesihatan kerajaan/swasta

 • Jaga pemakanan

Amalkan pemakanan sihat. Kurangkan pengambilan garam dan kafein bagi mengelakkan penyakit semakin kronik

 • Hentikan tabiat merokok

Tahukah anda di dalam rokok terdapat beberapa jenis bahan kimia yang menyumbang kepada penyakit tersebut.

 • Lakukan aktiviti riadah

Lakukan senaman sekurang-kurangnya 3 kali seminggu. Sekiranya anda tiada masa, lakukan hanya di rumah seperti zumba, aerobik melalui youtube. Barulah lemak jahat dapat disingkirkan dari badan.

 • Kurangkan stress

Fokus kepada perkara-perkara yang boleh menghilangkan stress. Contohnya memancing, berkebun dan sebagainya.

 • Suppliment

Pengambilan suppliment sangat penting dalam kehidupan kita hari ini kerana kehidupan kita terdedah dengan pelbagai jenis makanan yang berunsurkan minyak, santan, garam atau bahan-bahan kimia tanpa kita sedar. Jadi supplimentlah yang membantu kita mengawal kemasukkan segala bahan-bahan yang tidak sihat.

Kadang kala kita tidak menyedari bahawa pemakanan yang kita ambil tidak sihat dan tidak menepati keperluan piramid makanan. Boleh jadi kita rasa telah mengambil makanan yang sesuai tapi sebenarnya tidak hinggalah penyakit menyerang. Oleh itu suppliment membantu menambah nutrisi pada tubuh badan kita, walaubagaimana pun suppliment bukanlah bertindak sebagai pengganti.

SET TEKANAN DARAH TINGGI SHAKLEE

CARA PEMBELIAN

Sekiranya anda berminat untuk membeli Set Tekanan Darah Tinggi (Hypertension), bolehlah membeli secara SISTEM ONLINE dengan klik butang Visa Mastercard di bawah :

visa-mastercard

Tetapi sekiranya anda ingin membuat sebarang pertanyaan bolehlah menghubungi Shiemz dengan kadar segera.

Contact Number Shiemz

Related Post

Posted in: SET SHAKLEE

About the Author:

2 Comments on "Kenali Tekanan Darah Tinggi (Hypertension)"

Trackback | Comments RSS Feed

Post a Comment