By October 17, 2016 0 Comments Read More →

Bila kurus, tersubur pula

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Shiemz doakan semoga kalian yang membaca blog Shiemz dirahmati Allah SWT hendaknya. 
 

Well, hari nie nak story dengan korang satu BERITA GEMBIRA yang Shiemz baru je terima semalam dari salah seorang bekas peserta Program Now Everyone Can Kurus (NECK) yang berjaya menurunkan berat badan dan jugak dengan izinNYA dia berjaya MENGANDUNG SELEPAS KURUS!

Inilah penangan kurus secara sihat. Jaga pemakanan dan bersenam!
 
 
Bayangkan beliau dah menunggu selama 5 tahun untuk mengandung sekali lagi. Itulah kuasa Allah SWT. Kita yang berusaha tapi Allah SWT yang menentukan. Tahniah pada Sis Shahrina. Shiemz doakan selamat hingga bersalin nanti okeh. Tumpang gembira!

Tahukah anda, nak kuruskan badan kena ada cara dan nak mengandung pun kena ada cara.
 
 
 
Nampak perubahan pada Sis Shahrina. More confident more energy.
 
 
Tapi nak story sikit keadaan beliau nie lebih kurang sama macam keadaan Shiemz masa nak mendapatkan anak no 2. Badan time tue (tahun 2009) memang bam-bam hampir 83kg. Plan nak gap 2 tahun jer tapi lajak sampai 4 tahun. Gara-gara irrigular period (2-3 bulan skali period).
 
Wanita yang subur sudah tentu setiap bulan period on time. Tapi Shiemz 2,3 bulan baru nak period. Mana tidak badan tak bam bam?? Memang dari zaman anak dara period datang tak on time tapi lepas bersalin anak sulong, lagi teruk.
 
 
 
Risau memang risau, sebab tu Shiemz ulang alik jumpa pakar untuk betulkan period. makan ubat betulkan period Duphaston dan ubat subur Clomid. Last² tak jadi apa. Badan yang makin subur.. Hehe
Alhamdulillah.. selepas berjaya lost weight sebanyak 23 kg, period still irrigular tapi every month still datang dan berjaya mengandung.
Anak pertama : 9 tahun
Anak kedua : 5 tahun
Pregnant ketiga : Misscariage 7 weeks
Anak ketiga : 2 tahun
Anak keempat : pregnant (4 month)
 Walaupun anak jarak jauh-jauh, bagi Shiemz ok je. Janji semua sihat. Alhamdulillah… Anak nak masuk 4 dah.
 
Posting terdahulu berkaitan :

 

 
Nampak betapa bam-bam nyer kami laki bini. Time nie 2009. Hadzeq pun baru 2 tahun time nie.
 
KAJIAN WANITA GEMUK (OBESITI)
 
Shiemz ada juga baca berkaitan kesuburan wanita nie. Yang mana satu kajian yang telah dibuat ke atas lebih daripada 5000 wanita dan mendapati wanita gemuk (obesiti) sebenarnya berisiko sebanyak 28% sukar mengandung.

Sekiranya mereka mengandung pun kandungan mereka mungkin menghadapi kompilasi dan kesukaran ke peringkat kelahiran agak sukar seperti kelahiran pra matang terutamanya mereka yang menghidapi darah tinggi dan kencing manis.

So, potential mengandung selepas kurus memang tinggi.

 
 
 
Bagaimanapun tidak mustahil untuk mereka yang gemuk (obesiti) menjadi seorang ibu jika dia berjaya menurunkan berat badan dan menjaga kesihatan mereka dengan sebaiknya. Semuanya bergantung atas rezeki jugak. Ada juga yang gemuk tapi amat subur. 

PETUA / DOA MENDAPATKANKAN ZURIAT
 
 
Selain dari kita berusaha menurunkan berat badan dan menjaga pemakanan, kita kena ingat. Apa yang berlaku semuanya atas IZINNYA. Yang nak memberi zuriat atau tidak itu adalah hak milik Allah SWT. Kita kena sentiasa bersangka baik dengan Allah SWT. Allah SWT yang menjadikan sesuatu itu atas hendaknya dan tidak menjadikan sesuatu itu juga adalah atas hendaknya.
 

Kita sebagai hamba, kena sentiasa bersabar disamping terus berusaha dan berdoa. Amalkan doa dalam Surah Al Imran : ayat 38. Shiemz selalu amalkan ayat nie sebelum ‘bersama’ dan setiap kali selepas solat. In sha Allah.. Allah SWT Maha Mendengar rintihan hambanya.

Selain itu kita, perbanyakkan bersedekah dan berpuasa sunat. Ini juga amalan yang boleh kita amalkan untuk meningkatkan rezeki kita. In sha Allah..

 SET KURUS & KESUBURAN

So, sekiranya anda mempunyai masalah gemuk (Obesiti) dan sedang merancang untuk hamil, nie antara set kurus yang Shiemz boleh cadangkan. Untuk permulaan, cari penyelesaian cara menurunkan berat badan.



 
 
2) Set Kesuburan : Untuk permulaan dicadangkan.
 
Untuk Suami : vitalea+b complex+vita C bersama Vita-E dan Zinc
Untuk Isteri : vitalea+b complex+vita C bersama +Alfalfa+ GLA
 
3) Group Diet : Shiemz masukkan anda ke dalam Group Diet dibawah Shiemz supaya memudahkan Shiemz memantau anda untuk kurus dan sihat. Shiemz akan cadangkan senaman dan cara pemakanan yang betul untuk menurunkan berat badan.
 
 
Amacam? Best tak kalau ada orang guide anda untuk kurus dan sihat. Korang kena ingat 2 perkara tau. Nak kuruskan badan kena ada cara dan nak mengandung pun kena ada cara. Boleh hubungi Shiemz. Shiemz doakan anda berjaya kurus dan sihat. Amin. Wallahualam.
 
******************************************************
Hubungi Shiemz untuk:
 
 
 
Konsultansi PERCUMA
Harga MAMPU MILIK
PELUANG PERNIAGAAN bersama SHAKLEE
Thanks for reading!!
 
Jika anda rasa entry ini bermanfaat untuk mereka yang lain, mohon anda click button SHARE di atas. Terima kasih.

Related Post

About the Author:

Post a Comment