By May 22, 2015 0 Comments Read More →

Cara-cara Mengurangkan Selera Makan

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Shiemz doakan korang Kurus dan sihat hendaknya..

Adakah korang antara yang susah mengawal selera makan? Shiemz nak share dengan korang cara nak mengawal selera makan bagi korang yang sedang berdiet.

In sha Allah dengan mempraktikkan ape yang shiemz kongsikan nie, Shiemz yakin korang dapat kurangkan selera makan.


1.   MINUM AIR PUTIH DENGAN  LEBIH BANYAK
Bagi mengelakkan dari rasa lapar dan nak mengunyah², Shiemz cadangkan kawan² banyakkan minum air kosong @ air putih sebagai ‘jalan selamat’ untuk terasa tidak ‘lapar’.
2.   BERSENAM
Percayalah bahawa, dengan bersenama akan membantu korang berasa lapar. Tak percaya, boleh try!!
3.   JANGAN LAMBAT BERSARAPAN!
Sarapan pagi sangat penting dalam diet harian terutamanya dalam menjalani aktiviti harian. Kebanyakkan kita berdiet tetapi elak dari mengambil sarapan pagi. Kesudahannya,  korang akan berasa lapar dan makan banyak ketika makan tengahari. Dengan bersarapan, maka metabolism tubuh anda akan bekerja lebih awal, dan membuatkan anda berasa lebih lama kenyang.
4.  PENGAMBILAN PROTEIN KETIKA SARAPAN
Tahukah korang bahawasanya dengan pengambilan protein dalam diet harian, boleh memberikan energy (tenaga) untuk melakukan aktiviti sepanjang hari. Kalau boleh ambilah makanan yang rendah kalori tetapi berprotein tinggi.
5. PENGAMBILAN TEH
Satu lagi, perkara yang biasa² kita lakukan ialah kita suka ‘makan-makan’ ataupun ‘kunyah-kunyah’ ketika kita berasa bosan atau stress. Betul ke betul?

Jadi, ape kata korang gantikan dengan  ‘makan-makan’ ataupun ‘kunyah-kunyah’ dengan makanan ringan seperti jajan dan sebagainya dengan min um tea hijau panas. Shiemz suka ambil tea hijau jenama Cleanx Tea. Sangat bagus.. Perut rasa kempis shj. 


Ekstrak teh hijau akan meningkatkan ‘norepinefrin’(hormone yang meningkatkan pengeluaran kalori) pada taraf sel sehingga pengeluaran kalori dapat ditingkatkan. Selain itu, teh hijau juga dapat meningkatkan metabolism lemak, pengeluaran kalori dan penurunan berat badan.

 

So, ape tunggu lagi carilah Green Tea yang anda suka… 


6.  MAKAN DENGAN TERATUR
Makan dengan teratur iaitu sebanyak 5-6x sekali adalah di galakkan. Contohnya :

Breakfast 7-8 pagi
Snack 10 pagi
Lunch 1-2 tengahari
Snack 4 petang
7-8 malam
Sebab ape kena makan 5-6x sehari? Sebabnya perkara ini akan menghindarkan korang daripada sering berasa lapar, yang biasanya akan membuatkan korang makan lebih banyak.

Posted in: NECK, NECKchallenge, Tips

About the Author:

Post a Comment