By May 21, 2012 1 Comments Read More →

10 Bulan Esklusif Breastfeeding

السّلام عليكم و رحمة الله


Lama x bercerita tentang Esklusive Breasfeeding Nur Amiena. Alhamdulillah dah 10 bulan tempoh penyusuan Amiena. Sekejap jer mase berlalu. Alhamdulillah.. Target utk 1 tahun bakal tercapai. Cuma ade sedikit kebimbangan kerana stock EBM semakin berkurangan kerana KEMALASAN yg melanda. Hari nie Shiem bangkit semua utk mengepam dengan kerap yang mana sesi mengepam di opis akan dilakukan sebanyak 3x. Iaitu sesi 1: 9-10am, Sesi 2: 12 – 1 pm dan sesi 3: 4-5 pm. InsyaAllah. Nak tambahakan stock Amiena.

Skrg nie hasil mengepam kurang memberangsangkan. Dulu mase 3-6 bulan, sesi mengepam di opis dapat dalam 15-20 0z. Skrg nie dapat dalam 10-12 oz. dan kadang² dalam 9 oz. Sangat menggerunkan.. tapi ku usaha sedaya upaya untuk membuat pertambahan susu demi Amiena. kalu kat umah memang x mengepam la sebabnyer si mak temah tue, menempek aje 24 jam even dier dah start makan. Makannyer kuat tapi menyusu jugak kuat!! Haihhh.. x paham tul. Org kata kalu dah start makan, minum tue akan berkurang tapi Amiena nie nampaknya sama saje. Huhuhu… Kalu 12-16oz dihantar ke taska, sebanyak tu jugak habis… huwaaa~!! 

Takpe, mama usaha selagi boleh k. Tapi ghamai kata badan Amiena x besar tapi isinya padat. dan dier sangatlah lincah.. Memanjat sana sini.. sangat aktif… itu mungkin kelebihan susu ibu kan. Alhamdulillah… Kadang² MIL cakap, kecik badan Amiena nie. Bagi jer la susu formula. hehehe.. Shiem ok kan aje sebab x nak argue. Selagi boleh shiem try bagik susu badan. insyaAllah..


Skrg nie masih esklusif mengamalkan meminum susu, makan kurma n minum air longan kering. Vitamin shaklee pun on off makan. Hehehe.. Whatever, Shiem akan berusaha keras mengepam utk tambahkan stock. Dan akan sedaya upaya nak bat power pumping.. takut nanti stock x cukup bila dah start bulan puasa nanti. Huhuhu…. InsyaAllah… chaiyok!!

Inilah budak yg kuat menyusu walaupun badannyer x besar mana… nak menempek dan nak berkepit jer ngan mamanyer.. hehehhe
Posted in: Uncategorized

About the Author:

1 Comment on "10 Bulan Esklusif Breastfeeding"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. Afne says:

    chaiyyookkk shiem! jgn putus asa & rajin2 mengepam.

    rindu plak dunia breastfeeding. dh 9 bln berlalu..

Post a Comment