By May 19, 2009 25 Comments Read More →

Ready utk disenyawakan??

Hik hik hik… ready ke untuk disenyawakan….?

KITARAN
29.4.09 – Jumpa dgn doc
9.5.09 – Aku period (D1-D6)
– D2 until D6, Aku makan ubat ‘CLOMID’ untuk kesuburan @ Penetasan
Telur
19.5.09 – Appointment dgn doc.
*? – getting pregnant?

Orang lain sebok progress umah.. Aku lak sibuk progress penetasan telur… Wakaka…. Korang tau la kan sebelum nie aku ade jumpa ngan doc… Masalah period aku nie… Doc dah bagik aku 2 jenis ubat… Ubat period ngan ubat ‘CLOMID’ iaitu ubat kesuburan… So, semalam aku ade appointment ngan doc.. bat ultrasound. Adui…. bat melalui faraj… geli pun ade… Bak kata doc, releks jerk…. huhuhu…. then doc tunjuk kat aku ade la ‘SEKOR OVUM’ aku sedang menanti utk di sunting oleh si ‘SPERM’. Hik hik hik… klakar x bunyiknyer? Tapi itulah…. doc cakap, nie telur a.k.a ovum dah ade tapi sekor jer nampak.. hahaha… “SEKOR JERK?”. Doc carik2… Memang nampak clear telur tue DI SEBELAH KIRI rahim aku…. So, Kalu disenyawakan tue agak2 berhasil x? Laki ke Pompuan? Muahahha.. Wallahualam la kan…
So, doc cakap… size telur aku dlm 1.4 cm. Untuk mengandung sekurang2nya telur aku kena 1.8. Tapi telur tue akan membesar dari 0.1 cm setiap hari… Means, doc bagik cadangan… Sekiranya anda ingin bersama dengan somi tersinter, anda kena bersama pada hari KHAMIS 21/5, SABTU 23/5, ISNIN 25/5…seterusnya…. Selang satu hari…. Pada hari2 tersebut telur telah pun membesar lebih dr 1.8cm dengan jayanyalah! Kekeke…
ULTRASOUND
nampak telur aku tue.. besaq gak
ULTRASOUND
nampak x? Bulat tue…. 😀
Tapi sekiranya tak berhasil, itu dikatakan belum ade rezeki… Tapi step2 untuk mendapatkan anak mcm tue la kalu org yg bermasalah period mcm aku nie… Doc cakap kalu awak betul2 nak mengandung, datang balik. Dan kiter akan bat ujian semula kemudian kiter akan bat ujian IUI. Huhu… Bunyik mcm serious jer nie…. Aku cakap ngan doc,”Saya ghase x kot doc.. InsyaAllah, sy try secara normal dulu… Lagipun anak sy baru 2 thn…”
So, aku cuba la kalu betul2 nak peknen kan… Tapi aku x mengharap sgt utk mase terdekat tapi alang2 aku dah menghabiskan duit nie kan… baik aku cuba lah… So, KHAMIS SABTU ISNIN…… Hahaha… jgn sape2 pandai2 nak ajak aku nyembang ngah malam2 bota yek… Aku banyak kije nak buat.. Hahaha…
Seminggu lepas tue, aku leh try check… peknen ke tak….. kalu -ve check after week lagik…. kalu xde…… paham2 sendirik la… usaha tangga kejayaan…. tambah nota sket…. heheh
Are there any sexual positions that can help us conceive a boy or girl?
Not that science has confirmed, but legends abound! According to one, having sex with the woman on top will lead to a girl, while making love with the man on top will produce a boy.

Should I stay lying down afterwards?
Some experts also believe that you can boost your chances of conceiving by staying in bed for up to half an hour after having sex, preferably on your back with your hips raised on a pillow. In theory, this gives the sperm a helping hand because they’re not having to swim against gravity on their way up to your fallopian tubes. (This obviously isn’t a good idea if you’re prone to urinary tract infections and have been advised by your doctor to go to the loo immediately after sex.) Another trick that some women swear by is lying on your back and “bicycling” in the air with your legs for a few minutes after sex. If nothing else it should give you and your husband a good giggle – and what could be more conducive to successful baby-making than having fun in bed!
You’re more likely to conceive a boy if…

• You have sex on the day of ovulation, as male sperm are thought to swim faster and reach the egg first
• you reach orgasm before your husband, as this releases an alkaline fluid, thought to be more male-sperm friendly than the vagina’s natural acidity
• you have deep penetration during sex, such as from behind (doggie-style)
• your husband has a high sperm count. This is because male sperm are not as strong as female sperm, and so the higher the count, the more chance there is of a male sperm reaching the egg first
• you avoid sex for a week before ovulation and then only have sex once on ovulation day, to keep the sperm count high
• your husband suggested the love-making
• you make love at night
• you make love on odd days of the month
• your husband keeps his genitals cool by wearing boxer shorts and loose-fitting trousers
• you eat salty food, plenty of meat, fish, white flour, pasta, fresh fruit, certain vegetables, but avoid milk and dairy products, such as yoghurt and cheese, nuts, chocolate, shellfish and wholemeal bread.

You’re more likely to conceive a girl if… (prefer)
• you have sex earlier on in your cycle, a few days before your day of ovulation. This is because female sperm are thought to be stronger and therefore last longer than male sperm, who will die off before reaching the egg
• your husband reaches orgasm before you
• you have sex frequently to lower your husband’s sperm count, and so increase the chances of the female sperm reaching the egg first
• you keep penetration shallow
• you stop having unprotected sex four to five days before ovulation, to minimise the chances of the male sperm reaching the egg first
• your husband keeps his genitals warm by wearing close-fitting underwear and tight trousers (although this isn’t likely to do his general fertility any good!)
• you suggested the love-making
• you make love in the afternoon
• you make love on even days of the month
• you put a wooden spoon under your bed and a pink ribbon under your pillow
• you drink plenty of milk and eat dairy products such as cheese and yoghurt, unsalted foods, rice, pasta, certain vegetables, mineral water, limited amounts of meat and potatoes, but avoid salt and any salty foods, wine and beer, fresh fruit, spinach, tomatoes and mushrooms, chocolate, coffee and tea. Some of these techniques are recommended as part of the Shettles method of sex selection. Find out What the scientists say about this and other methods.
nota kaki: mcm belaja sains balik lak aku… huhu
Posted in: pregnancy

About the Author:

25 Comments on "Ready utk disenyawakan??"

Trackback | Comments RSS Feed

  1. saveme_zero says:

    moga-moga ada rezeki ko shiem..aminnnnnn

  2. semoga sukses shiemz … tips sket .. projek time [email protected] pagie yer .. heh..heh.. time tue sperm aktiveeeee 😉

  3. PuteriSatu says:

    wakakaka….mlm khamis aku nak sembang ngan ko…mlm sabtu pun aku nak sembang ngan ko…mlm ahad pun same…wakakakka…

  4. aldrina says:

    go go go..
    good luck shiem…
    hehehe

  5. Hard working shiem…..yeeeha!!!!

  6. wakakak
    pasni aku dah tau dah “time” ko tu shiem 😛

    wakakaaka
    semoga suksessss!!!

    tp ko ni nak bebebtul @ saja suke2???? wakakak apa punya soklan daaaaaaa..

  7. shiemz says:

    PUTERI1, hang jgn carik pasal ngan aku malam2… aku nak off tepon.. wakakak

    DIANA,tq diana…. malam siang pagi petang…aku pulun.. waakakak

    SuE, aminnn…..:D

    AlDRINA, go go go BIDADARi! haha

    [email protected]@, thanks mala…. 🙂

    ZURA, aku x pasti aku nie nak ke tak nak… hang tunggu jer lah… Aku redha jer klu ade..xde pun aku redha… hehehe

  8. Afne says:

    insyaallah, ada rezeki utk hadzeq jd abg. chaiyyookkk shiem. usaha dgn lbh ‘keras’ lg hehe…

  9. nizza-abira says:

    hehehe…
    sila off kan hp kamu shiemz pd mlm2 itu 😉 dan yg penting hadzeq perlu tido dulu…

    gud luck!

  10. ~Atie+Farid~ says:

    shiemz..mudah2an melekat la ye…..

    wah…bagus dok tu, siap bg hari2 yg sewajarnye tuk proses..wakakakkaa..

    pepun gudluck sis!

  11. shiemz says:

    AFNE, chaiyok….insyaAllahh kalu ade rezeki yek.. hehhe 😀

    NIZZA, semestinyer kena bagik hadzeq tdo dulu.. heheh

    ATIE, bagik hari senang aku nak plan..hik hik hik

  12. eheheh…
    try kasi pompan satuuukkk

  13. hahahahaha first ayat je dha tergelakkkkk…. baguslah pengalaman ni… sukaaa~

  14. fazilzura says:

    salam kenalannnnnnn ….

    oh tgh wat proses teluq kaaa..
    hope berjaya .. chayok2

  15. ppb_ppkp says:

    guf luck.
    chaioyok…semoga berjaya.
    imah pon period xbtui..sampai skrg dok tgu.3thn dah..huhuhu

  16. mama tisya says:

    smoga berjaya..insya allah kalo ada rezeki kn..caiyok..caiyok..

  17. shiemz says:

    Abg RUDi, hehe….best la jugak… 😀

    KakZiHan, mang kalu leh nak rembat pompuan satuk! hehhe

    FaZilZura, salam perkenalan..tq.. 😀

    IMAH, gudluck yek..apsal xley bukak blog awk? hehe

    Erryn, insyaallah kalu ade rejeki yek…. 😀

  18. ~~ciklinn~~ says:

    semoga ada rezeki ko shimz… usaha tangga kejayaan….

    sentiasa update benda ni yerk…satu pengalaman baru utk linn ni…. best baca.hihihihih

  19. watie says:

    salam… thank singgah blog saya (http://quefamily1.blogspot.com).. yer usaha tangga kejayaan.. selamat berjaya 🙂

    p/s jemput datang blog saya yg lagi satu hihihi http://quefamili.com

  20. akk…
    semoga berjaya..
    chaiyok2x…

  21. ikoko says:

    orang pun ada masalah yg serupa gaks..

    masalah haid tak menentu..

    kdg2 dua bulan tak dtg haid.. adeh..
    so cam susah je kan nak plan..

    kui2

    …dear kak shiemz.. orang tengah obses nak loose weight ni.. haish.. T_T

    SEMOGA SIHAT dan dpt baby cepat2 kak shiemz

  22. gEe says:

    akan gunakn tips itu utk aku gk..thn dpn nye projek..huhuhu
    chaiyok shiem!

  23. nzh1979 says:

    ahahaha..sile2 semoga berjaya yek.. mudah2an taun depan ada geng ko lak..
    mlm ni laki ada game.. hari jemahat tak masuk senarai kan?? moekekke
    gurau je oit 😛

    all the best.. kalo berjaya alhamdullillah..rezeki insyallah akan melimpah2 lagi pasni 😉

  24. usaha tangga kejayaan ok….harap3 lepas ni shiemz lak…..tak saba nk tgk perut tu muncit

  25. E K A says:

    thanx for the info…saya add akak…memandangkan…saya pun ada problem to get preggy…apa kesudahan treatment ni….akak dah preggy ke…

Post a Comment